Japonské bývanie v Bratislave

  • Projekt: 2016
  • Lokalita: Bratislava

Efektivita, jednoduchosť a maximálne využitie každého priestoru. Všetko má svoje miesto a systém. Takto by sme mohli definovať štýl bývania v Japonsku, kde je každý voľný meter štvorcový pozemku veľmi vzácny.

Za takýmto bývaním už nemusíte cestovať do zahraničia, nájdete ho aj priamo v Bratislave. V pokojnej obytnej zóne Ružinova sme vytvorili radovú zástavbu šiestich malých rodinných domov, ktoré by svojím riešením boli alternatívou ku dvojizbovým bytom. Domčeky sú murované, dvojpodlažné so štítmi a šikmou sedlovou strechou.

Vnútorné členenie domu je riešené ako denná zóna na prízemí a nočná na poschodí. Každý dom má vlastnú záhradku s terasou. Na prízemí každého domčeka je situované zádverie, samostatné WC s umývadielkom, schodisko a veľkopriestor obývacej izby a kuchyne so stolovaním. Z obývacej izby je prístup priamo terasu so záhradkou. Na poschodí je riešená väčšia spálňa so šatníkom a kúpeľňa spojená s WC. Inteligentné vnútorné usporiadanie a kompaktný malý tvar, sú nielen veľmi účelné pre používateľa, ale hlavne šetria náklady na prevádzku a vykurovanie.

Architektonicky je zástavba riešená ako moderná architektúra založená na rytmickom striedaní sa jednoduchej hmoty s dvoma materiálovými riešeniami fasády – drevený obklad a biela omietka. Každý dom má pred vstupom vlastné parkovacie miesto.

Radová zástavba reflektuje na veľký dopyt po bývaní v Bratislave a jej okolí. Prináša nový typ bývania – cenovo dostupné, menšie štartovacie bývanie vhodné ako pre mladé rodiny s jedným dieťaťom, tak pre manželské páry, samostatne žijúcich ľudí, alebo ľudí na dôchodku.